keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Lampola- ja kanalaprojekti etenee

Koska Mehtäpirun pihapiirissä pitää olla koko ajan jokin projekti meneillään, päätimme käydä ajokoirapentueen lähdön jälkeen rakentamaan lampolaa ja lammasaitausta. Lampaat ovat olleet tuloillaan meille jo keväästä lähtien, mutta ajanpuutteen takia emme ole ehtineet tehdä niille vielä omaa kotia ja aitausta, ja sen takia lampaat ovat viettäneet aikaansa vielä toistaiseksi Tuulikummun tilalla Kiihtelysvaarassa.

Tämän viikon alussa saimme lampolasuunnitelman lopulliseen muotoonsa, kun päätimme sijoittaa lampolan riihen vieressä olevaan katokseen. Maanantai menikin sitten katosta tyhjentäessä. Katos on toiminut tähän asti halkoliiterinä ja muunlaisen puutavaran säilytyspaikkana, joten halot piti siirtää kodan vieressä olevaan halkokatokseen ja muu puutavara riihen puolelle.

Tiistaina, kun katos oli jo tyhjä, siirryin riihen takana olevan lautataapelin kimppuun. Päätimme nimittäin maanantai-iltana, että lampolan viereen sijoitetaan kanala, josta olemme puhuneet jo kauemmin kuin lampolasta. Lautataapelin siirtämisessä vierähti tovi jos toinenkin, mutta lopputulos oli erittäin hyvä. Tässä kuva riihen takaa raivaustyön jäljiltä. Etualalla on kanalan pohja ja takana pilkottaa lampolan katos.
Tässä tuleva lampola kuvattuna riihen taakse eli tulevaan lammasaitaukseen päin. Takaseinällä oli aikaisemmin peltiseinä, jonka revimme alas ja tilalle rakennamme lautaseinän, josta tulee kulkuaukko ulos. Alemmassa kuvassa lammasaitausta - toistaiseksi vielä ilman aitaa.

Riihen takaseinässä olevasta aukosta tulee käynti kanatarhaan. Vasemmalla näkyy lampolan takaseinä - toistaiseksi ilman sitä seinää.
Tässä näkymä lammasaitauksesta lampolaan päin. Vasemmalla olevasta häkkyrästä - joka on seisonut riihen vieressä iät ajat - tulee lampaiden "ruokintapöytä" aitaukseen.
Tiistai-iltana, kun riihentauksen siivousurakka oli ohi, päätin vielä tervata heinäseipäiden päitä. Teemme lampaiden piha-aitauksen näkyvimmiltä osin pistoaitana heinäseipäistä, ja jotta aidasta tulisi mahdollisimman pitkäikäinen, tervaamme niiden seipäiden päät, jotka upotamme pystytolpiksi aidalle.
Tiistai-illan päätteeksi, ennen kotasaunan lauteille siirtymistä, tallasimme vielä lammasaitauksen rajat, jotta pääsemme heti isännän seuraavana vapaapäivänä/-iltana aloittamaan aitatolppien pystytyksen ja aidan kokoamisen. Raportointi lampola- ja kanalaprojektin etenemisestä jatkuu viimeistään siinä vaiheessa, kun saamme aidan valmiiksi.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, tytöt täällä odotteleekin jo uuteen kotiin pääsyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt, kun on päästy vauhtiin rakennus- ja aitausprojektissa, niin eiköhän tytöt pian pääse meidän pihapiiriin :)

      Poista