sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Kevään ja alkukesän tapahtumia

Alkuvuosi on kulunut sellaisella vauhdilla, etten ole ehtinyt päivittää edes blogiani. Tai, jos ollaan rehellisiä, niin silloin tällöin olisi varmasti ollut aikaa, mutta niinä hetkinä pää on lyönyt sen verran tyhjää, ettei blogin kirjoittamisesta ole tullut mitään. Nyt, kun pahimmat kiireet alkavat hellittää ja kauan kaivattu lomakin alkaa lähestyä, taipuvat aivosolutkin jo sen verran, että saan päivitettyä alkuvuoden tapahtumat myös tänne blogiin. Tiedän toki, että blogin idea olisi olla huomattavasti ajankohtaisempi kuin mitä nämä minun päivitykseni ovat, mutta sovitaan, että "parempi myöhään kuin ei milloinkaan".

18.2. Elsa synnytti neljä pentua: kolme potraa poikaa ja yhden prinsessan. Pentuvarauksia oli seitsemän, joten osa pennunvaraajista joutui pettymään, kun jäivät ilman suloista kääkkäpentua. Elsa hoiti pentunsa yhtä suurella antaumuksella kuin ensimmäiselläkin kerralla. Pentueesta tuli Onnen-pentue, koska pentujen emä Elsa ja isä Edy ovat hyvin iloisia ja onnellisia koiria.2.3. Kuulimme, että keväällä 2013 syntynyt Hillan pentu Mehtäpirun Idän-Toivo "Topi" oli ajanut helmikuun lopulla 81,04 pisteen AJOK-1-tuloksen. Topi oli tuolloin vasta 10 kuukauden ikäinen. Topin sisarukset ovat lähes kaikki osoittaneet olevansa hyvin varhaiskypsiä ja innokkaita jäniksenajajia. Myös meillä olevat Mehtäpirun Idän-Sointu "Malla" ja Mehtäpirun Idän-Helmi "Milla" ajoivat keväthangilla lähes 8-tuntisia ajoja. Metsästysinto onkin ominaisuus, jota yritämme - terveyden lisäksi - vaalia kasvatustyössämme.

12.4. Elsan pentu Mehtäpirun Onnenpekka "Chili" lähti uuteen kotiinsa. Chili muutti Rääkkylään.16.4. Elsan pentu Mehtäpirun Onnenliekki "Eemi" lähti uuteen kotiinsa. Eemi asuu isänsä luona Joensuussa.19.4. Elsan pentu Mehtäpirun Onnenamuletti "Hulda" lähti uuteen kotiinsa. Hulda muutti Helsinkiin.22.4. Halla synnytti viisi pentua: kolme tyttöä ja kaksi poikaa. Hallan vatsan ympärysmitan perusteella pentuja olisi voinut kuvitella olevan enemmänkin, mutta pennut olivat niin kookkaita, ettei niitä olisi mahtunut yhtään enempää Hallan sisään.25.4. Elsan pentu Mehtäpirun Onnenapila "Nemo" lähti uuteen kotiinsa. Nemo muutti Siilinjärvelle.2.5. Hilla synnytti kaksi poikaa. Hillan vatsan perusteella olimme alkaneet jo epäillä, että olikohan kaikki ultrassa näkyneet viisi pentua sulautuneet takaisin kohtuun. Röntgenkuvassa kohdussa näkyi kuitenkin kaksi pentua, joten lasketun ajan lähestyessä tiesimme, mitä odottaa - tosin pentujen sukupuoli oli vielä arvoitus. Hilla synnytti ensin todella ison pojan, joka painoi yli 600 grammaa. Toinenkin poika oli reilun kokoinen eli lähes puolikiloinen.9.6. Oli surun päivä, koska jouduimme lopettamaan Hillan toisen pennun. Pikku-Hulkin kasvu alkoi tyrehtyä ensimmäisen matokuurin jälkeen, ja koska oireet viittasivat vaikeaan portosysteemiseen shunttiin, emme voineet tehdä muuta kuin päästää suloisen Pikku-Hulkin sateenkaarisillalle. Viimeisenä aamunaan Pikku-Hulkilla alkoi ilmetä selkeitä neurologisia vaivoja, eikä se pystynyt enää varaamaan takajalkojensa päälle, joten tiesimme, ettei mitään ollut enää tehtävissä Pikku-Hulkin pelastamiseksi.Myöhemmin samana päivänä käytimme Millan ja Mallan lonkka- ja kyynärnivelkuvauksissa. Kennelliiton virallisen lausunnon mukaan molempien lonkat ovat B/B ja kyynärät 0/0, joten molempien kanssa voidaan jatkaa huoletta jäniksen ajattamista.15.6. Hallan tyttö Mehtäpirun Rosvo-Ronja "Ronja" lähti uuteen kotiinsa. Ronja muutti Tohmajärvelle.20.6. Aamuyöllä Suklaa synnytti viisi karitsaa: kaksi uuhta (yksi ruskea ja yksi musta) ja kolme pässiä (yksi ruskea ja kaksi mustaa).Iltapäivällä Hallan pennut Mehtäpirun Rosvo-Roope "Rauno", Mehtäpirun Rosvo-Rudolf "Urkki" ja Mehtäpirun Rosvo-Raisa "Raisa" lähtivät uusiin koteihinsa. Rauno muutti Kontiolahdelle, Rudolf Juvalle ja Raisa Tohmajärvelle.

Illansuussa Toffee (alias Elma) synnytti kolme karitsaa: yhden ruskean uuhin ja kaksi mustaa pässiä. Olimme edellisen valvotun yön jälkeen juuri tuolloin päiväunilla, ja kun heräsimme, oli synnytys jo ohi, vaikka ennen unille lähtöä ei ollut vielä minkäänlaisia viitteitä siitä, että Toffee alkaisi synnyttää. Valitettavasti toinen pässeistä ei ollut selvinnyt synnytyskalvoista ulos ja oli jo kylmä siinä vaiheessa, kun heräsimme reilun tunnin unilta.23.6. Kinuski (alias Esteri) synnytti kolme karitsaa: kaikki uuhia (kaksi ruskeaa ja yksi musta). Jokaisella tytöllä on päälaella pieni valkoinen laikku, joka on muisto Albertti-isältä.24.6. Suklaan toinen tyttö muuttui vaisuksi. Yritimme lisäruokkia sitä, jotta se olisi saanut lisävoimia, mutta valitettavasti emme pystyneet auttamaan sitä ja seuraavana yönä pieni ruskea tyttö siirtyi laiduntamaan autuaammille niityille.26.6. Hillan ainokainen, Mehtäpirun Hulk "Hulk" lähti uuteen kotiinsa. Hulk muutti Tuupovaaraan.27.6. Minttu synnytti varhain aamulla kaksi karitsaa, molemmat valkoisia pässejä.4.7. Vanilja synnytti aamuyöllä kaksi karitsaa, valkoisen uuhin ja valkoisen pässin.Kevät ja alkukesä on ollut siis täynnä tunteita; on saatu iloita koiranpentujen ja karitsojen syntymistä ja on vuodatettu kyyneliä pentujen lähtiessä uusiin koteihinsa ja joutuessamme luopumaan Pikku-Hulkista ja kahdesta karitsasta ennen aikojaan. Elämä antaa ja ottaa, mutta pienten koirien ja lampaiden leikkejä katsellessa unohtuu surut ja ymmärtää, että loppujen lopuksi elämä on aivan ihanaa ja siitä kannattaa nauttia täysin rinnoin joka päivä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti