perjantai 20. helmikuuta 2015

Hyviä ja huonoja uutisia

Jälleen on kulunut yli puoli vuotta edellisestä blogi-päivityksestä. Suuressa laumassa sattuu ja tapahtuu jatkuvasti jotain, mutta kaikkea ei ehdi millään kirjaamaan ylös. Niinpä välillä on hyvä istua alas ja tehdä yhteenvetoa siitä, mitä kaikkea onkaan taas ehtinyt sattua ja tapahtua.

Juhannuksen jälkeen, kun ajokoirapennut olivat lähteneet maailmalle, saimme viimeisteltyä kasvihuoneen, jonka rakentamisen aloitimme, kun edellinen, Saksasta ostettu alumiinirunkoinen kasvihuone oli luhistunut edellisen talven lumien alle. Uuden kasvihuoneen rakensimme vanhoista rintamamiestalon ikkunoista ja lopputuloksesta tuli niin vankka, että tämä kasvihuone kestää varmasti talven lumet.Vaikka saimmekin kasvien taimet kasvihuoneeseen melko myöhäisessä vaiheessa, ehdimme nauttia kasvihuoneen antimista runsain mitoin ennen syksyn kylmiä öitä.
Kasvihuoneen antaman sadon lisäksi pihapiiristämme löytyi runsaasti myös muita hyödynnettäviä kasveja, joista talven varalle keräsin ja kuivasin mm. nokkosta ja mesiangervoa.Sadonkorjuun jälkeen alkoi riistakausi, jota onkin jatkunut aina näihin päiviin asti. Ajokoiramme ovat käyneet isännän kanssa ahkerasti jänismetsällä ja saalistakin on tullut syötäväksi asti. Jäniksen lisäksi isäntä on käynyt metsästämässä myös monenlaista muuta riistaa, joten kaupan lihatiskillä ei ole tarvinnut käydä lihaa ostamassa.

Ajokoiristamme Halla on osallistunut talven aikana kahteen ajokokeeseen. Kokeiden määrä jäi melko vähäiseksi sen vuoksi, että Hallalle tuli juoksu kesken parhaan metsästys- ja koekauden. Myös Hillan tyttären Millan kanssa oli ajatus lähteä kokeeseen vielä tämän kauden aikana, mutta Millankin juoksu tuli sellaiseen aikaan, että se sotki koesuunnitelmat tältä talvelta. Metsästyskausi alkaa pikku hiljaa olla lopuillaan ja tiukan kauden jälkeen on hyvä viettää aikaa leikkimällä kavereiden kanssa kevätauringon paisteessa.Joulukuun alussa Esko kävi silmätarkastuksessa, koska Eskoa oli kysytty isäksi yhteen pentueeseen. Silmätarkastuksessa selvisi kuitenkin, että Eskon oikeassa silmässä on nukleaarinen katarakta, ja sen seurauksena Eskoa ei voida käyttää enää jalostukseen. Katarakta eli harmaakaihi todennäköisesti sokeuttaa Eskon silmän jossain vaiheessa, mutta Eskon jo syntyneiden jälkeläisten kannalta katarakta ei eläinlääkärin mukaan aiheuta jalostuskieltoa, koska kataraktan periytyminen ei ole "suoraviivaista", vaan on täysin sattumanvaraista, saako joku jälkeläisistä sen vai eikö saa.

Joulun aikaan saimme kuulla, että Hallan toinen Rosvo-pentueen pojista, Rosvo-Rudolf eli Urkki, oli jouduttu lopettamaan yllättäen. Urkki oli saanut äkillisiä kipukohtauksia, joille ei löytynyt syytä, ja Urkin perhe oli joutunut tekemään raskaan päätöksen Urkin lopettamisesta. Urkki oli viety Helsinkiin asti tutkimuksiin, mutta eläinlääkäri ei ollut osannut sanoa syytä Urkin kipukohtauksille, joten ruumiinavaus kertoo myöhemmin, mikä oli Urkin kipujen taustalla. Olemme todella pahoillamme Urkin kohtalosta ja toivotamme voimia Urkin perheelle.

Uudenvuodenpäivänä laumaamme saapui uusi jäsen, kun hain meille kissanpennun Kesälahdelta. Pentu sai nimekseen Viuhti. Neljä ja puoli vuotta sitten kadonnut ensimmäinen Viuhtimme ei koskaan palannut takaisin, joten halusin nimetä uuden tulokkaan sen mukaan. Nyt Tiuhti-kissallamme on jälleen kaverina Viuhti.Tiuhti ei ollut aluksi kovin innoissaan pienestä Viuhti-riiviöstä, mutta Viuhtista ja Martasta tuli saman tien parhaat kaverit. Viuhti ja Martta leikkivät mielellään keskenään ja vauhti on välillä kovaa, kun ne jahtaavat toisiaan pitkin taloa ja vilahtelevat isompien koirien jalkojen välistä ennen kuin kukaan ehtii tajuta mitään. Martan ja Viuhtin leikkejä katsellessa tulee aina hyvälle tuulelle.Elsalla alkoi juoksu tammikuun puolen välin aikoihin. Olimme päättäneet jo aiemmin, ettei Elsaa astuteta tästä juoksusta, joten kääpiöpinserin pentuja ei ole tulossa tänä keväänä. Seuraavat kääpiöpinserin pennut saattavat syntyä ensi vuoden keväällä, jos kaikki suunnitelmat menevät nappiin. Siihen on kuitenkin vielä pitkä aika, joten niitä suunnitelmia ehtii hioa vielä pitkään.

Lammaslaumamme harveni tammikuun loppupuolella, kun isäntä teurasti suurimman osan karitsoistamme. Laumaamme jäi vielä kaksi pässiä, Alfa Romeo ja Aston Martin, jotka pääsivät jatkamaan sukua aikuisten uuhiemme, Toffeen, Kinuskin, Vaniljan ja Mintun kanssa. Molemmat pojat näyttivät tietävän saman tien, mitä niiden pitää tehdä, joten kesällä on jälleen odotettavissa pieniä karitsoita pihapiiriä laiduntamaan.Tällä hetkellä odottelemme Hillan juoksun alkamista. Hilla on tarkoitus astuttaa tästä juoksusta, joten jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, meillä on myöhemmin keväällä pieniä ajokoiran pentuja vipeltämässä koiramökissä ja kevään lämmetessä myös muualla pihapiirissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti